Laatste update: 2024-10-04

Wat biedt Voorouders.online?

Met Voorouders.online doorzoekt u álle Nederlandse Staatsbladen vanaf 1813 waarin naturalisaties zijn gepubliceerd. Als iemand in het verleden nog geen Nederlander was en een aanvraag daarvoor indiende, dan werd de toekenning van het Nederlanderschap gepubliceerd in het Staatsblad (in ieder geval in de periode 1851 t/m 1985). Als u dus het vermoeden heeft dat uw voorouders weleens uit het buitenland zouden kunnen komen of in ieder geval niet de Nederlandse nationaliteit hadden, dan kunt u dit veelal vinden in Voorouders.online.

Hoe kan ik zoeken?

U kunt zoeken op naam (als u de volledige naam weet inclusief voornamen dan kunt u die gebruiken, maar alleen zoeken op achternaam kan uiteraard ook) en u ziet dan het aantal documenten waarin resultaten voorkomen. U kunt de zoekperiode ook begrenzen. Als u de zoekresultaten wilt raadplegen moet u eerst afrekenen.

Wat kost het?

Het kost 5,95 euro (inclusief btw) om de zoekresultaten in te zien. De zoekresultaten worden bewaard, dus als u weer inlogt, dan kunt u ze opnieuw bekijken. U krijgt een klein relevant stukje van de tekst gepresenteerd in de zoekresultaten, maar u kunt ook doorklikken naar het betreffende Staatsblad zodat u de hele tekst kunt inzien. Vaak staat er bij de resultaten in het Staatsblad ook vermeld waar de persoon woonde, wanneer hij geboren is en welk beroep hij uitoefende. Dit is interessante informatie voor als u verder wilt zoeken op basis van deze gegevens bijvoorbeeld bij het maken van een stamboom of in geval van genealogisch onderzoek.

Doorklikken

Als u klikt op de zoekresultaten, dan dient u bij de resultaten vanaf 1951 te klikken op authentieke versie (PDF) om het Staatsblad te kunnen inzien.

Garanties?

Helaas kunnen we geen 100 procent garanties bieden dat u vindt wat u zoekt. De resultaten hangen af van de gegevens die u invoert. Als bijvoorbeeld de voornamen niet juist gespeld zijn, dan zult u niet de juiste resultaten vinden. Het is daarom raadzaam om te beginnen met de achternaam, maar dat kan in sommige gevallen veel resultaten opleveren waarna u die handmatig in de Staatsbladen zult moeten nakijken, maar voor mensen die echt geínteresseerd zijn in hun voorouders zal dit meestal geen probleem zijn, want naar een bibliotheek gaan die alle Staatsbladen heeft om daar meer dan 200 jaar op papier te doorzoeken is geen reeële optie.

Demo

Een demo van Voorouders.online kunt u vinden op de Helpdeskpagina