Het tuchtrecht ontrafeld
Laatste update: 2024-12-21
Tuchtrecht is een vorm van rechtspraak die erop gericht is om te bevorderen dat de leden van een beroepsgroep zich aan de professionele beroepsstandaarden en gedragsregels van hun beroep houden. Afhankelijk van de beroepsgroep die het betreft, is het tuchtrecht geregeld in de toepasselijke wet- en regelgeving, principes en uitspraken van tuchtrechtcolleges.
Het tuchtrecht heeft een lange geschiedenis zoals blijkt uit de talloze historische publicaties. Een aardig voorbeeld daarvan is het proefschrift van Hendrik de Bie uit 1904 met de titel: 'Eenige beschouwingen over tuchtrecht'.
Het tuchtrecht voor advocaten is bijvoorbeeld geregeld in de artikelen 46 tot en met 60h van de Advocatenwet. Een belanghebbende, zoals bijvoorbeeld een (voormalig) cliënt van een advocaat, kan schriftelijk een klacht over een advocaat indienen bij de deken van het arrondissement waarin de advocaat kantoor houdt. De deken neemt de klacht in behandeling en onderzoekt of het mogelijk is om tot een minnelijke schikking te komen.
Na dit vooronderzoek kan (en op verzoek van klager: moet) de klacht worden doorgestuurd naar de raad van discipline.
Er zijn vier raden van discipline. Op de website van de raden van discipline vindt u meer informatie over de klachtenprocedure. Tegen een beslissing van de raad van discipline is hoger beroep mogelijk bij het hof van discipline.
Meer informatie over het tuchtrecht voor advocaten is te vinden op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Tuchtrecht.online is een platform waarop het Nederlandse tuchtrecht toegankelijk wordt gemaakt voor professionals die hiermee te maken hebben. Het gaat hierbij om: accountants, advocaten, dierenartsen, gerechtsdeurwaarders, personen werkzaam in de gezondheidszorg en de scheepvaart en tenslotte notarissen.
Het platform biedt relevante informatie per doelgroep, zodat u als professional alleen die informatie hoeft te raadplegen waarmee u van doen heeft. Het is mogelijk om een abonnement te nemen op één of meerdere beroepsgroepen.
Stel u bent advocaat en houdt zich bezig met de gezondheidszorg als doelgroep, dan kunt een abonnement nemen op Tuchtrecht.online voor de Advocatuur, maar ook voor de Gezondheidszorg. U kunt ze apart doorzoeken, maar ook tegelijk. Dat laatste maakt het mogelijk om vergelijkingen te maken. Uitspraken van rechtsprekende colleges van een andere beroepsgroep kunnen in bepaalde omstandigheden ook van belang zijn voor de eigen tuchtrechtelijke positie.